במשך זמן רב, היינו רגילים שתהליכי בנייה לוקחים הרבה מאוד זמן ודורשים הרבה מאוד משאבים ואמצעים. היום אנחנו יודעים שישנן שיטות אחרות הרבה יותר אפקטיביות וזולות. בניה טרומית היא דוגמא לכך. במאמר זה נסביר מה היתרונות והחסרונות שלה, ונציג לכם טיפים שאסור לכם לפספס בנושא.

עם השנים, היינו רגילים לחשוב שאם ברצוננו לבנות מבנה מסוים, לצרכי מגורים או לצרכים אחרים, הרי היינו להמתין זמן רב עד שתהליך הבנייה יושלם, וזה היה כרוך בלא מעט משאבים כספיים ואחרים. אם היה צורך לבצע תהליך של בנייה של שכונה שלמה, הרי שזה היה יכול לקחת כמה חודשים או שנים טובות.
 
כתוצאה מכך, נעשה תהליך של איתור פתרון שיכול להתאים, הן לצורך בניית מבנה בודד והן לצורך בניית שכונות שלמות, פתרון שיכול להתאים מבחינת זמן, עלויות ומבחינות אחרות. הרעיון היה למצוא דרך כיצד לבנות כמות גדולה בעלויות נמוכות, בזמן קצר, ולאפשר אכלוס מהיר ונוח.
 
הפתרון הטוב ביותר שקיים בתחום הוא בנייה טרומית. עם הזמן, זה הפך להיות פתרון אידיאלי כך שאפשר למצוא בנייה טרומית למגורים וכן לצרכים רבים אחרים. לעיתים זה מהווה פתרון קבע ולעיתים פתרון זמני עד שמושלמת בנייה של שכונה או יישוב.
 

מה זו בנייה טרומית?

 

המשמעות של בנייה טרומית היא, בנייה המבוססת על הרכבה של חלקים המיוצרים במפעל ומובאים כפי שהם לאתר. למשל, בנייה טרומית מבטון, היא בנייה שנעשית על ידי ייצור חלקים מוכנים ואז אפשר להביא אותם בעזרת משאיות מותאמות, על מנת לחבר את כל החלקים באתר בו מבקשים להקים את המבנה, ותוך זמן קצר יחסית מושלם תהליך ההרכבה ואפשר להשתמש במבנה.
 
אנחנו יכולים למצוא בנייה טרומית בית פרטי, בתי קרקע משותפים, משרדים, מחסנים, מבנים המיועדים לבסיסים צבאיים, מוסדות חינוך ועוד. ישנם שימושים רבים שניתן לבצע בעזרת בנייה טרומית, הנה מספר דוגמאות לכך:
 

  • מגורים – כאמור, אחת הדוגמאות הבולטות לשימוש באופציה של בנייה טרומית היא מגורים. אם יש צורך להקים מבנים המיועדים לאכלוס בזמן שאין אפשרות להקים במקום מבני קבע או לחילופין, אם לא הושגו האישורים המתאימים או שתהליך הבניה ייקח זמן, אז משתמשים באופציה של בנייה טרומית. דוגמא לכך אפשר היה לראות, כאשר רוצים להקים ישוב חדש ועדיין לא התקבלו האישורים הרלוונטיים, אז מאפשרים מגורים במבנים כאלה עד שמקבלים ההיתרים ומושלמת בניית מבני קבע.
  • בישראל השימוש בבנייה טרומית הוא נפוץ, הן בעת שרוצים להקים יישובים חדשים והן בעת שהיו גלי עלייה גדולים מחו"ל והיה צורך ליישב את העולים במקומות שונים. מאחר ולא היו מספיק דירות פנויות היו חייבים להשתמש במבנים מסוג זה, עד אשר היה אפשר לספק לעולים דירות קבע.

    • צבא – לא פעם הצבא משתמש בבניה טרומית, בין אם זה לצורך הקמת בסיסי קבע, משרדים, מבנים ללינה או לצרכים אחרים. הצבא גם ישתמש באופציה הזאת אם יצטרך להקים מחנות ומבנים זמניים במקרים מסוימים.
    • חינוך – אם וכאשר יש צורך בהרחבה של מוסדות חינוך, אז ייעשה שימוש במבנים מסוג זה, עד אשר תושלם הבנייה של הכיתות או הגן במבנה קבע.
    • תשתיות – באזורים בהם מתבצעת פרויקט בנייה, פרויקט הקמת תשתית או פרויקטים אחרים שאמורים לקחת חודשים ואפילו שנים, יוקמו מבנים בבניה טרומית וישמשו כמשרדים, מחסנים או לצרכים אחרים. הרעיון הוא, כאשר הפרויקט יסתיים יהיה ניתן לפרק אותם

      בנייה טרומית – איך עושים את זה בפועל?

       
      בנייה טרומית מתבססת, כאמור, על מרכיבים מוכנים, מרכיבים שהוכנו מבעוד מועד במפעל ואז מביאים אותם אל אתר הבנייה בשביל להקים את המבנה. מדובר על חלקים כגון עמודים וקורות טרומיות, קירות עם דלתות וחלונות (אפשר שהקירות יגיעו גם פתחים ואז יהיה צורך להכין אותם במקום), מערכת שלמה, תלת מימדת של המבנה, כולל קירות, רצפה, תקרה, והכנות רלוונטיות לתשתיות שהמבנה יזקק להן.
       
      המבנה יוקם על גבי שטח מישורי שיהיה מותאם לכך. ייתכן ויהיה צורך להכין את השטח מבעוד מועד בשביל שיהיה אפשרי להקים עליו את המבנה, אך יש מקרים ומבנים בהם אין צורך בכך. זה תלוי מאוד בשאלה מה סוג המבנה אותו רוצים להקים ואיך רוצים לעשות את זה.
       
      חשוב להדגיש, בניה טרומית למגורים ובכלל, נחשבת גם בניה מודולארית, הסיבה היא שאפשר להרחיב אותה כל הזמן בצורה מאוד פשוטה. ניתן לבנות בסיס למבנה בגודל מסוים, ולהרחיב את המבנה עצמו ככל שנדרש. מאחר ומדובר בחלקים המתחברים זה לזה, אז מדובר בתהליך בנייה מודולארי נוח. כמובן שצריך לייצר את הבסיס וליצור מצב שכל החלקים יתחברו ביחד.
       

      בנייה טרומית יתרונות

       
      לפני שבוחרים להשתמש באופציה של בניה טרומית חשוב להכיר את היתרונות שלה, הנה כמה דוגמאות:
       
      יתרון ראשון – עלויות נמוכות

      להבדיל מבנייה רגילה, בניה טרומית מחיר הרבה יותר נמוך ויכולות לחסוך הרבה מאוד כסף. צריך לזכור, להבדיל מבנייה רגילה, כל החלקים מוכנים וכל מה שנדרש זה להרכיב אותם באופן מקצועי. זאת אומרת, שאין צורך להכין את החלקים, אין צורך להמתין זמן רב עד שכל חלק מוכן ולא צריך גם לחכות זמן מסוים עד שאפשר לבצע פעולה נוספת. מעבר לכך, להבדיל מבנייה רגילה, הרבה פחות כוח אדם עובד על הפרויקט וניתן לבצע אותו בצורה מהירה יותר.
       
      יתרון שני – הכל מוכן מראש

      בתהליך בנייה טרומית הכל מוכן מראש. כל החלקים מיוצרים בפס ייצור וכל מה שנדרש זה לשנע אותם (בקלות ובמהירות) אל אתר הבנייה. מדובר על תבניות מוכנות וחלקים רבים מגיעים בצורה ובגודל סטנדרטי. כך שזה הרבה יותר מהיר, ומי שמתעסק בכך, בדרך כלל, כבר מכיר את התחום היטב ויודע כיצד להתנהל עם החלקים השונים.
       
      יתרון שלישי – יעילות התהליך

      עם השנים, בזכות הניסיון והידע וכן בזכות העובדה שגורמים המתמחים בייצור תבניות וחלקים עבור בניה טרומית למגורים או לכל צורך אחר ידעו לייצר חלקים שלמים ומותאמים, אזי שאנחנו רואים כיצד תהליך העבודה נעשה בצורה יעילה ומהירה. לא מדובר בהקמת מבנה גדול שדורש התאמה בין אנשי מקצוע שונים, אלתור, שינויים וכדומה. כאן הכל מתנהל כמו בפס ייצור אחד, מהיר, פשוט וקל.
       
      יתרון רביעי – פחות אנשים מעורבים בתהליך

      אחת הבעיות איתה מתמודדים קבלנים, יזמים ואנשים פרטיים שמנהלים פרויקט בנייה, היא הצורך לעבוד עם אנשי מקצוע מגוונים מתחומים שונים. זה לא תהליך פשוט. צריך לדעת איך לנהל אותם, איך לעבוד עם כולם ואיך לגרום לכל העובדים ובעלי המקצוע לעבוד ביחד.

      בבניה טרומית אין את הבעיה הזאת. הליך בניה טרומית דורש הרבה פחות כוח אדם. הכל מתנהל בצורה הרבה יותר רגועה ושלווה. ברגע שכמות כוח האדם של הפרויקט יורד באופן משמעותי, אז גם קל יותר לנהל את התהליך וגם אפשר להגיע לסיומו מהר יותר. מעבר לכך, פחות כח אדם, זה אומר חסכון בעלויות, פחות סיכונים, פחות תאונות.
       
      יתרון חמישי – ניתן לשימוש כמעט בכל מקום

      להבדיל מבנייה רגילה שצריך למצוא אזורים ספציפיים שמותאמים לה, הרי שבניה טרומית אפשר לבצע כמעט בכל מקום. אומנם מי שיתגורר או ישתמש במבנה, יצטרך למצוא מערכות שיעזרו לו לייצר סביבת חיים סדירה, אבל מבחינת המבנה עצמו, אין שום בעיה להציב אותו במקומות שונים.

      למשל, אנחנו יכולים לראות שימוש במבנים של בניה טרומית מסוגים שונים גם בחופי ים או מקומות שעל פניו לא היינו מצפים וחושבים לבנות שם מבני מגורים רגילים.
       
      יתרון שישי – ידידותי לסביבה

      למרות שיש בבניה טרומית היבטים מסוימים שמנוגדים לרעיון של בנייה ידידותי לסביבה (למשל, כפי שנוכל לראות בהמשך, כל העניין של בידוד), הרי שזו בנייה שבמהות שלה היא הרבה יותר ידידותית לסביבה מאשר בנייה רגילה. בין היתר, בזכות העובדה שלא צריך לייצר תהליך בנייה בשטח, שעלול לייצר בעיות שונות, בין היתר גם לזהם את הסביבה.

      יתרון סביבתי נוסף זו האפשרות לפרק את המבנה ולהרכיב אותו במקום אחר. כך במקום לייצר עוד ועוד מבנים, אפשר, אם צריך, למחזר את השימוש במבנה.
       

      בניה טרומית חסרונות

       
      חוסר גמישות בעיצוב ובתכנון

      אחת הבעיות הגדולות של בניה טרומית מגורים ובכלל, היא חוסר היכולת ליהנות מגמישות עיצובית ותכנונית. כלומר, מעצבים ואדריכלים לא יוכלו לשנות את המבנה באופן מהותי. הרי הכל מוכן במפעלים ובבתי ייצור אחרים. הרכיבים דומים וקשה מאוד לשנות אותם. כך שאם מישהו רוצה מבנה שיהיה מעוצב בצורה מיוחדת, יהיה לו קשה מאוד עד בלתי אפשרי למצוא.
       
      נזילות ורטיבות

      אחת הבעיות המובנות במבנים טרומיים היא נזילות, רטיבות, וכן גם כל מה שקשור לבידוד. בגלל אופי המבנה והרכיבים שלו, הרבה פעמים הבעלים והדיירים מתמודדים עם רטיבויות ונזילות הפוגעת באופן משמעותי במבנים בכלל ובקירות בפרט. כאמור, המבנה גם לא מבודד בצורה טובה כמו מבנה רגיל.
       
      תשתיות

      עוד בעיה מוכרות במבנים מסוג זה, היא כל הנושא של תשתיות. המבנים מחוברים לחשמל ולמים, אך התקנת הצינורות והחוטים נעשית בצורה שונה מאשר במבנים רגילים, בגלל העובדה שאי אפשר לחצוב בקירות. הכל נעשה בצורה מיוחדת שיכולה לייצר בעיות שונות.
       
      תחושת בית

      ישנם רבים שיטענו שמבנה בבניה טרומית לא מעניק תחושה של בית. הסיבה היא, שאופי המבנה הוא שונה, לא דומה למבנה רגיל שאנחנו מתכננים, מעצבים ולוקחים חלק פעיל בתהליך הבנייה והעיצוב שלו. בנייה טרומית היא גם בנייה אחידה, כל המבנים נבנים בצורה דומה, וזה פוגע בייחודיות ובמקוריות, מה שמקשה אף הוא על יצירת תחושת בית אמיתית.
       
      לפני שנעבור לחלק של הטיפים עבור בנייה טרומית צריך לציין שתי נקודות חשובות:
       
      נקודה ראשונה, כל החסרונות שציינו מוכרות וידועות לאנשים שמתעסקים בבנייה טרומית ואפשר לראות ניסיונות כיצד להתמודד איתם ולפתור אותם. העובדה היא שבמהלך השנים בניה טרומית השתכללה, הפכה להיות יותר מתקדמת ויותר איכותית. סביר להניח, גם החסרונות שהצגנו, ייפתרו יום אחד.
       
      נקודה שנייה, בנייה טרומית היא נוחה, פשוטה, ויכולה להוות פתרון הולם ואטרקטיבי למגורים זמניים. ישנם מבנים שאפילו ניתן לפרק ואז להרכיב במקום אחר. לכן זה פתרון אידיאלי שרבים בוחרים להשתמש בו במקרים שונים.
       

      טיפים עבור בניה טרומית

       
      טיפ ראשון – כשניגשים לבנות מבנה בבניה טרומית, אחד הדברים החשובים ביותר הוא לבדוק מי החברה שעומדת מאחורי המבנה, מי החברה שאחראית על ייצור הרכיבים שונים, מה איכותם, והאם הם עמידים, חזקים, ויכולים לשמש אותנו למשך זמן רב. אנחנו צריכים לקחת בחשבון שהמבנה אמור להחזיק מעמד בתנאי מזג אוויר שונים וכן שניתן לבצע בו שימושים שונים ביום יום.

      לכן חשוב להקפיד ולבדוק כל דבר קטן, בין אם זה ברכיבים עצמם ובין אם זה בתהליך הבנייה וההרכבה.
       
      טיפ שני – יש לתכנן היטב לא רק תהליך ההרכבה אלא בכלל את כל תהליך הבנייה, כולל החיבור לתשתיות השונות. תהליך ההרכבה אמור להתבצע תוך יום-יומיים, אך צריך לבדוק האם כל התשתיות מוכנות בשביל שיהיה ניתן לאכלס את המבנה תוך זמן קצר. התשתיות השונות אמורות להיות מוכנות על ידי אנשי מקצוע מתאימים שיודעים כיצד לעבוד עם מערכות בנייה טרומית.
       
      טיפ שלישי – חשוב לבדוק עמידות של הרכיבים השונים, בין אם זה למים, אש או דברים שיכולים להוות סכנה לדיירים המקום ותכולה המאכלסת את המקום. יש לבדוק אילו מבדקים הם עברו, האם הם עמדו בתקנים הרלוונטיים ועוד. אלו דברים שחשוב לשים לב אליהם, בשביל שיהיה ניתן לסמוך על הרכיבים ולהשתמש בהם ללא חשש.
       
      טיפ רביעי – יש לבחון את גודל המבנה ואיך הוא מותאם לסביבה, איך הוא מותאם לצרכים שלנו האישיים. הרכיבים השונים מגיעים בגובה, אורך ורוחב מסוים, בין אם הכוונה לרכיבים פנימיים או חיצוניים. תוכניות הבנייה צריכות להציג בפנינו את האופן בו המבנה ייבנה, איזה שטח הוא יתפוס וכיצד נוכל להתנייד בתוכו ובסביבתו בצורה נוחה.
       
      טיפ חמישי – באופן עקרוני, לפני שמתחילים בתהליך הבנייה, יש לבדוק אילו אישורים והיתרים נדרשים מאיתנו בשביל שנוכל לבצע אותו ולהקים את המבנה בשטח בו אנחנו מבקשים לעשות זאת. חשוב לבדוק אילו היתרי בטיחות אנחנו צריכים להחזיק ברשותנו ובכלל מה נדרש מאיתנו, בתור בעלי המקום, לעשות בשביל שנוכל להקים ולהשתמש במבנה כחוק.
       
      טיפ שישי – כשאנחנו רוכשים מבנה טרומי מחברה מסוימת, עלינו לוודא האם הצעת המחיר שלה כוללת גם את כל הנושא של הובלות, חיבורים, אחריות. חשוב לדעת על בסיס מה החברה קבעה את המחיר, אילו חומרים היא מספקת לנו, אילו רכיבים ובאיזה גודל, וכן אם אנחנו יכולים לא רק להרכיב את המבנה אלא גם לפרק אותו אם יש צורך בכך ובמה זה כרוך. חשוב שנקבל מהחברה את כל המידע בצורה אמינה ושקופה.
       

      סיכום

       
      בנייה טרומית היא ללא ספק, אחת מאופציות המתקדמות והאיכותיות ביותר שקיימות היום בשוק. אומנם עדיין רוב הבנייה בדרכים אחרות, מסורתיות, הרי שאפשר לראות שיותר ויותר אנשים בוחרים להשתמש באופציה זו.
       
      בתור אנשים פרטיים, בניה טרומית יכולה לשרת אותנו רבות, בין אם זה לצורך מבנה מגורים ראשי ובין אם זה לצורך מבנה מגורים משני או נוסף (לדוגמא, הקמת יחידות דיור, יחידות הארחה ועוד). בתור אנשי עסקים ובעלי מקצוע, אנחנו יכולים להשתמש באופציה של בניה טרומית לצרכים מקצועיים באופן קבוע או זמני. חשוב שנכיר את התחום, מאחר והרבה פעמים זה יכול להוות פתרון אידיאלי עבורנו וחסכוני הרבה יותר מאשר בניית מבני קבע.
       
      בנייה טרומית היא העתיד של עולם הבנייה. אנחנו יכולים לראות היום ויותר מקומות בהם נעשים שימושים בסוג כזה של בנייה, מתוך הבנה שזה חסכוני, יעיל, נוח, מהיר וכן ידידותי יותר לסביבה. לכן גם אפשר למצוא במקרים רבים, הקלות רבות שמאפשרות למי שבוחר להשתמש באופציה זו, לקבל אישורים והיתרים לבניה טרומית במהירות רבה יותר. אפשר גם למצוא היום, הרבה יותר בעלי מקצוע שמתמחים בבניה טרומית.
       
      לכן, חשוב להכיר את התחום הזה, חשוב להבין איך הוא פועל, ואיך ניתן להשתמש באופציה של בניה טרומית לצרכים שונים, בשביל שנוכל לעשות בו שימוש וליהנות ממנו, בכל עת ולכל עניין. זה יכול לשרת אותנו.
       
      לפני שאתם בכלל נכנסים להליך בנייה חשוב שתהיו מודעים לנושאים כמו: התנאים לקבלן רשום וכמובן תקפידו לשים דגש על כל הפרמטרים אשר יאפשרו לכם לבחור קבלן רשום לשיפוצים כמובן תוך כדי שאתם מוודאים שמדובר בקבלן מוכר